sobota, 11 stycznia 2025

Ozdoba gór i nie tylko

Wiersz skowieszyński dla M.
Przed ścięciem –
złoto i purpura
pokrzywy i osty
w chińskich ornamentach
dziurawiec rdzą okryty
pokłada się ze zmęczenia
piołun posrebrzony gorzko wyprostowany
do smaku –
fiolet oregano
zieleń chrzanu
cierpki zapach bazylii
na końcu w chmurach piachu
Tobiasz nadchodzi
pochylony cicho mamrocze
krecie memento mori
Krystiana Robb-Narbutt
Pora na kolejną roślinną opowieść.
Dzisiaj lebiodka pospolita, a powszechnie znana jako oregano. Roślina rośnie w Europie, Azji oraz Afryce Północnej.
Nazwa „oregano” wywodzi się z języka greckiego i jest  zbitkiem dwóch słów: oros – góra i ganos – ozdoba. Wiąże się ona z miejscem występowania rośliny, która lubi ciepłe stanowiska i stąd obficie pokrywa nasłonecznione wzgórza Grecji.
W Polsce lebiodka ma swoje miejscowe nazwy: macierzyca, macierduszka, duszka, dziki majeranek lub macierzanka wysoka.
Oregano jest znane i używane od dawna.
Legenda głosi, że oregano powstało z oddechu Afrodyty.
Starożytni Egipcjanie uważali oregano za roślinę poświęconą Ozyrysowi i wplatali ją do wieńców wkładanych podczas obrządków rytualnych. Cenili lecznicze, odkażające i konserwujące właściwości oregano. W starożytnej Grecji uważano je za symbol radości i szczęścia, dlatego zdobili nim głowy nowożeńców. Grecy tak upodobali sobie zapach oregano, że po kąpieli używali jego aromatycznego olejku do masażu.
Napoje i żywność przygotowywana z dodatkiem lebiodki miały odprężać, relaksować i dodawać odwagi osobom nieśmiałym.
Pierwsze wzmianki o stosowaniu oregano do leczenia odkażania znaleziono w dziełach Arystotelesa, Hipokratesa, Pliniusza i Paladiusa.
Z Grecji zioło powędrowało do Egiptu. Tam za sprawą pism Hipokratesa i Arystotelesa skupiono się na jego właściwościach leczniczych. Według Arystotelesa żółw, który połknie węża, natychmiast zjada lebiodkę, ratując się przed śmiercią. Panowało więc przekonanie, że roślina ta chroni przed skutkami ukąszenia jadowitych zwierząt. Egipscy uczeni uznali także, że oregano to  znakomite remedium na reumatyzm, choroby skóry, choroby zębów, biegunkę. W starożytnym Egipcie było stosowane również do konserwacji zwłok.
W średniowieczu przypisywano oregano własności cudotwórcze. Uważano, że wzmacnia nerwy, łagodzi choroby płucne i leczy hemoroidy. W medycynie ludowej odwar z ziela lebiodki stosowano na ból zębów. Ziele lebiodki było też uważane za skuteczny środek uspokajający w niektórych zaburzeniach psychicznych.
Jako magiczne ziele była przechowywana przez czarownice i miała podobno przepędzać diabła. Lebiodke wkładano też do mleka, co miało je zabezpieczyć skwaśnieniem podczas burzy. Damy stosowały ją do aromatyzowania wody do mycia. Liście wykorzystywano jako namiastkę herbaty lub tytoniu. Świeżymi liśćmi nacierano dębowe meble i podłogi, pokrywając je pachnącą politurą.
W XVIII wieku w Polsce kwitnącą lebiodkę używano jako przyprawy do piwa.
SMAŻYŁA BABA LEBIODE
Smażyła baba lebiode,
posłała dziada po wode, po wode.
Nim się dziadzisko przywlekło,
to sie lebioda przypiekła, przypiekła.
A ty dziadzisko, pierunie,
bo ci te gnoty połumie, połumie
Przez wieki przypisywano lebiodce magiczne właściwości. Dziś już wiadomo, że ma ona  prozdrowotne właściwości. Zawarty w niej olejek tymolowy, flawanoidy, kwas kawowy, rozmarynowy, błonnik i fitosterole są wykorzystywane w medycynie i przemyśle kosmetycznym.
Olej z oregano zawiera substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: witaminy B, C i K, flawonoidy oraz minerały, w tym cynk, magnez, potas, żelazo i wapń.  W lebiodce znajdziemy także witaminę E, która pozwala opóźnić proces starzenia się.
Do dziś oregano stosowane jest jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny i przeciwzapalny. Może być pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.
Popijany napar z lebiodki pozwola zachować równowagę emocjonalną i wyciszyć się.Stąd pochodzi też jego niemiecka nazwa "wohlgemut".
Ziele oraz olejek z ziela lebiodki są wykorzystywane także w weterynarii.
Olejek z oregano pomaga pozbyć się ropnych zapaleń i przyspieszyć proces gojenia się ran. Dodany do kremu do twarzy, zapewnia skórze kolagen i zabezpiecza ją przed bakteriami, grzybicą. Można go wykorzystać do inhalacji, bo zawarte w nim substancje pomogą odblokować drogi oddechowe.
W MOIM OGRÓDECZKU
W moim ogródeczku
lebioda się wali,
kochają mnie chłopcy
sami ino mali.
Wyrwę ja lebiodę,
posadzę krzak róży,
pokocha mnie chłopiec
jeden, ale duży.
Zachodzi słoneczko
za górą, za górą,
a ja sama nie wiem,
za którą, za którą.
Mówią mi rodzice,
żem w domu jedyna,
mówią mi zaś chłopcy,
żem zgrabna dziewczyna
Obecnie nazwa oregano u większości ludzi kojarzy się z kuchnią. Na myśl przychodzi nam przede wszystkim pizza, spaghetti lub inne włoskie dania. Nic dziwnego, oregano jest bowiem powszechnie stosowaną przyprawą kulinarną, szczególnie popularną we Włoszech, Grecji i Turcji. Jednak można go stosować na wiele innych sposobów. Można wrzucić świeże lub suszone liście do sałatki, gulaszu, zupy, sosu... Z lebiodki można zrobić pesto lub sos sałatkowy. Oregano jest też składnikiem wielu mieszanek przyprawowych i marynat.  Bardzo dobrze harmonizuje z tymiankiem i rozmarynem.
Może warto wyjąć ją z szuflady i...

21 komentarzy:

  1. Używam oregano jako przyprawy do gotowanych przeze mnie potraw.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zioła i przyprawy to prawdziwa magia, żeby je wszystkie poznać, trzeba czasu, cierpliwości i pasji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sporo bardzo ciekawych informacji.
    Ja bardzo lubię dodawać oregano do czego się tylko da, bo dodaje smaku i aromatu wielu potrawom.
    Zresztą ogólnie lubię konkretnie przyprawione dania, więc u mnie takie dodatki w postaci przypraw, są na porządku dziennym.
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oregano - super opowiastka o roślinie Ismeno. Mam od lat:) U mnie wykorzystywana jest raczej jako roślina ozdobna, bo długo i pięknie kwitnie. Dodatkowo wabi motyle niczym budleja - krzew motyli. Czasami uszczknę listeczki do różnych dań.
    Lubię tę roślinę, bo zimuje bez problemu. Po przeczytaniu Twojego wpisu postanowiłam powiększyć uprawę lebiodki. Serdeczności przesyłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, such a spicy tale. This was so informative. All the best to your January!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oregano. Prawie do wszystkiego go dodaję...
    Serdeczności Ismeno :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle przy tego typu tekstach, nie mam za wiele do powiedzenia, bo ziół nie toleruję. Co nie znaczy, że nie czytam z zainteresowaniem 💕

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała przyprawa! Ja oczywiście używam w zasadzie na bieżąco. Buziak początkiem roku zostawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  9. O, a tej rośliny właściwie nie znam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w ogródku, mam w słoiczku z przyprawami, lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyle używałam, a tak niewiele o tej roślince wiedziałam :). Wspaniałe są te ciekawostki <3 twój blog to jedna wielka skarbnica wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam oregano ładnie pachnie a dania nabierają charakteru. Nie znałam nazwy lebiodka szczerze mówiąc. Cudnie się czyta twoje posty Ismenko. Buziaki ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam oregano :D Kiedyś zrobię sobie mały warzywniak i będą ją hodować :D
    Pozdrawiam serdecznie 🤗
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  14. Tyle dobroci w tak niepozornej roślince. Nieodłączny skłannik pizzy, spaghetti bolognese, lazanii i wielu innych dań.
    Serdecznie pozdrawiam i życzę udanego tygodnia. 🤗

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię oregano i dlatego od początku naszej przygody z ogrodem rozrasta się w naszym ogrodzie. Już nawet nie pamiętam ile gotowych, posadzonych w donicach roślin rozdałam chętnym. Za dużo urosło i lepiej podzielić się z innymi aniżeli dać na kompost. U nas oprócz jako przyprawa w kuchni, dekoruje swoim pięknym kwieciem nasze rabaty. Jak zwykle dziękuję za wiele ciekawostek o tej bardzo użytecznej roślinie i serdecznie Cię pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lebiodka rośnie też w moim ogródku :) To jedno z tych ziół bez których nie wyobrażam sobie swojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mega ciekawe, oregano jako przyprawa, zwłaszcza pysznych włoskich potraw - koniecznie! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe. Oregano przyjęło się w naszej kuchni, ale czy wiemy ska się wywodzi?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony ślad